Iğdırda Banka Kredisi Dosya Masrafı İadesi

 

Banka kredisi dosya masrafı iadesi ile ilgili kısaca bilgilendirme yapmak gerekirse son zamanlarda basında sıkça dönen haberlerden biri de Bankaların  son on yıl içinde aldığı haksız bedellerin geri ödeyecekleridir.

 

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararlarını ödemeyen bankalara karşı da icra takibi yapılması gerekmektedir. Hakem heyeti kararları ilam niteliğinde olduğundan İlamlı takip yolu ile bankadan alacaklar tahsil edilebilmektedir. İlamlı takip diğer takip türlerinden farklı olarak herhangi bir icra müdürlüğünden yapılabilir. Örneğin görevi dolayısıyla IĞDIR'da hakem heyetine başvuran Tüketici, tayini Mersin’e çıktığında Mersin İcra dairelerinden de bu kararı icra takibine koyabilmektedir. 

 

Son zamanlarda telefon ile bazı kişilerin tüketicileri arayarak belirli bir ücret karşılığı işlemlerini takip edebilecekleri söylenmektedir. Hatta bazıları kişileri yanıltarak avukat dahi olduklarını beyan etmektedirler. Avukatlık mesleğinde iş sağlama amaçlı bu tür bir aramanın yapılması yasak olup avukatların bu şekilde bir çalışma yapmaları mümkün değildir.   Açılan davalar yada yapılan başvurular hukuki birer işlem olup bu işlemler hakkında detaylı bilgi alınması daha faydalı olacaktır. Zira bilgisiz ve konu ile ilgisiz kişiler tarafından yapılacak yanlış işlemlerin sorumluğuna tüketici katlanacaktır. İlgisiz kişilerin yardımını alarak mağdur olmamak için bulunduğunuz bölge barosuna kayıtlı bir avukattan destek almanız yararınıza olacaktır. Bir çok avukat tüketicilere yardım amaçlı  vekalet ücretlerini karşı bankadan alarak davaları takip ettiklerinden bu kişilere işlem yaptırılmaması faydalı olacaktır

 

Kredi Dosya Masrafını Geri Almak İçin Ne Yapılmalıdır?

 

Kredi Dosya Masrafını geri almak için öncelikle tüketiciler banka kayıtlarını inceleyerek haksız olarak alındığını düşündükleri bedelleri tespit ederek tespit edilen bedele göre Tüketici Hakları Hakem Heyetlerine yada Tüketici Mahkemeleri'ne başvuracaklardır. İki kurum arasındaki parasal sınır her yıl değişkenlik göstermektedir. (2013 Yılı 1.191,52 TL) Başvuruyu yaparken hangi bedellerin geri alınabileceğine ilişkin bir uzman görüşü almak faydalı olabilecektir. Zira haksız yapılan başvuru mahkeme masrafları ile karşı taraf vekalet ücretinin ödenmesi kararına yol açabilecektir. Bir çok tüketici hakkını ararken yanlış işlemlerden dolayı alacağından fazlasını mahkeme masrafı ve banka vekiline vekalet ücreti ödeyerek mağdur olmaktadır.

 

Kredi Dosya Masrafı İadesinde Tüketici Hakları Hakem Heyetleri'nin Görevi

 

Her ilçe merkezinde  kaymakamlıklarda toplanan bu heyet tüketicilerin sorunlarını karar bağlamaktadır. Heyetin verdiği karar ilam niteliğinde olduğundan İcra Takibine Konulması gerekmektedir. Maalesef Tüketiciler bu uygulamayı bilmediklerinden yada yapamadıklarından ellerindeki kararlar da banka ödemeyi yapmadığı zaman bir işe yaramamaktadır. Çünkü bun durumu bilen bankalar da İcraya konulmadan çoğu kez iadeleri yapmamakta, yada bu kararlara karşı itiraz davası açmaktadır. Hatta son zamanlarda haciz işlemi dahi yapılmadan bankaların bu bedelleri ödemedikleri görülmektedir. Sınırın üstündeki kararlar inceleme niteliğindedir ve ilam niteliği yoktur. Bu açıdan İcra Takibi yada dava aşamasında bir hukukçuya başvurulması faydalı olacaktır. Parasal sınır 2013 yılı için 1.191,52 TL

 

Kredi Dosya Masrafı İadesinde Tüketici Mahkemeleri' nin Görevi.

 

Kredi Dosya Masraflarının geri alınmasında Tüketici Hakem Heyeti başvuru sınırının üstündeki bedellerde Tüketici Mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus bankanın her aldığı bedelin haksız şart olmadığıdır. Bunun içindir ki alınan bedellerin hangisinin haksız şart olduğundan tereddüt ediliyorsa bir avukata danışılmalıdır. Aksi taktirde dava kısmen kabul kısmen red kararına uğrayacağından banka avukatlarına vekalet ücreti ödeme durumunda kalınacaktır. Bankadan alınan bir ev kredisinde banka tarafından tüketiciden dosyası masrafı adı altında alınan bedellerin içinde çoğu zaman farklı kalemler de yer aldığından (İpotek Tesis, Ekspertiz Ücretleri v.s) bu talepler reddedilmektedir. Tüketici Mahkemelerinde dava açılması harca tabi değildir. Her yıl değişen oranlarda gider avansı mahkemeye depo edilerek dava açılabilmektedir. Bilirkişi incelemesi de gerekeceğinden bilirkişi ücreti de dava aşamasında tüketici tarafından ödenecektir. Dava sonuçlandığından tüketici haklı çıkar ise tüm bu bedelleri davalıdan geri alabilecektir. Tüketicilerin yaptığı bir diğer hata da ilamı icraya koyarken bu bedelleri talep etmeden sadece dava bedelini icraya koymalarıdır. Bu sebepledir ki mahkeme masrafları geri alınamamaktadır.

 

Banka Kredisi Dosya Masrafı Geri Alınmasına İlişkin Medyanın Etkisi.

 

Banka Kredisi Dosya Masrafı Geri Alınmasında Medya bir yandan tüketicileri bilinçlendirirken bir yandan da yanlış anlamalardan dolayı mağdur durumda bırakmaktadır. Haberlerden son on yıla ait tüm kesintilerini alabileceğini düşünen tüketici mahkemelere başvurmakta ve neticesinde davası reddedildiğinden yada kısmen kabul edildiğinden mahkeme masrafları ile banka vekillerine vekalet ücreti ödemek durumunda kalmaktadır. Hal böyle iken büyük umutlarla hakkını aramayı düşünen tüketici, alacağı bedelden daha fazla harcama yapmak durumunda kalmaktadır. Bu yüzden medyada çıkan haberleri iyi yorumlamalı ve anlaşılamayan konularda avukata danışılmalıdır. Yani banka tarafından kesilen her bedelin iadesi mümkün değildir. Bu konuda tüketicilerin dikkatli olmaları gerekmektedir.

 

Kısacası örnek olarak 300 TL lik bir masrafını bankadan almak isteyen bir tüketici günlerce mesaisini harcamak ve son aşamaya kadar bütün yargı yollarını tüketerek en sonunda bu bedelini alabilecektir. Fakat günümüz iş koşullarında Büyük Şehirlerdeki mahkeme ve hakem heyetlerinin iş yoğunluğu düşünüldüğünde tüketiciler işlerinden belki de günlerce izin almak zorunda kalmakta, yıllık izinlerini bu bedelleri alabilmek için tüketmektedirler.