Kadının Şiddete Karşı Hukuki Olarak Korunması

 

Son zamanlarda, özellikle sosyal medyanın da gücüyle, Kadına karşı şiddet ve bu konuda alınabilecek önlemler çok tartışıldı. Devlet gücünün ve kanunların yetersizliği dile getirildi. Ardı arda yaşanan ölümler; durumun ciddiyetini, toplumun içinde bulunduğu buhranı daha da gözler önüne serdi.

 

Kadına karşı şiddet konusunun bu kadar gündemde olduğu dönemde mecliste kendine düşen görevi sonunda yaptı ve Ailenin Korunmasına Dair Kanunu yürürlükten kaldırarak yaptırım gücü daha yüksek olan Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu kabul etti. Söz konusu kanun Mart ayında kabul edilip yürürlüğe girdi.

 

Kanun Kimleri Koruma Altına Alıyor?

 

Kanunun koruma altına aldığı kişiler; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınlar, çocukları, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olanlardır. Kanun düzenlemesi her ne kadar kadını odak nokta olarak alsa da şiddet mağduru olan erkeklerde bu kanun korumasından faydalanabilecektir.

 

Koruma Talebine Konu olabilecek Şiddet Çeşitleri nelerdir?

 

Kanunda şiddetin tanımı yapılmıştır. Kanuna göre ; Şiddet: Kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranışıdır.

 

Toplumda şiddet denildi mi akla sadece fiziksel şiddet geliyor. Kadın koruma talep edebilmek için dayak yemeyi bekliyor ya da dayak yemediği için şiddete maruz kalmadığını sanıyor. Oysaki şiddet kavramı kanunda geniş anlamda kullanılıyor. Eğer kocanız size sürekli hakaret ediyorsa, toplum içinde sizi küçük düşürüyorsa, üzerinizde bir baskı kuruyorsa psikolojik ve sözlü olarak şiddete maruz kalıyorsunuz demektir.

 

Kanunun düzenlemesine göre kocanız kazandığınız paraya el koyuyor, sizi ekonomik açıdan kısıtlıyorsa yine koruma talep etme hakkınız bulunmaktadır.

 

Kadın Nasıl Koruma Altına Alınacak?

 

Öncelikle mağdurun kendisine ve gerekiyorsa çocuklarına bulunduğu yerde ya da daha uygun bir yerde barınma imkanı sağlanabilecek, diğer kanunlardaki haklar saklı kalmak üzere geçici maddi yardımda bulunulabilecek, psikolojik destek alması sağlanacak, işyerinin değiştirilmesi sağlanabilecek, TMK daki şartların varlığı halinde talep üzerine konut üzerine aile konutu şerhi konulabilecek ve en önemlisi kişinin hayati tehlikesinin bulunması halinde talep üzerine ya da resen kişi geçici koruma altına alınabilecektir.

 

Şiddet uygulayan kişinin korunan kişiye yaklaşması yasaklanabilecek, iletişim araçları ile onu rahatsız etmesi engellenebilecektir. Ayrıca şiddet uygulayan şahıs silah taşıması zorunlu olan kamu görevlerinden birini ifa etse bile zimmetindeki silahı kurumuna iade edecektir. Bu tedbirler haricinde daha bir çok koruma tedbir çeşidi kanunda sayılmıştır.

 

Tedbir kararlarının uygulanmasında hâkim kararıyla teknik araç ve yöntemler kullanılabilecektir. Şiddet uygulayana elektronik kelepçe takılabilecek, şiddet mağduruna sabit ev içi ikaz cihazı ya da ev dışında da kullanılabilen mobil cihaz verilebilecektir.

 

Koruma Talebi Nereden talep edilecek?

 

Koruma talebinin çeşidine göre kararı verecek kurum değişiyor. Genel olarak yetkili kişiler; hâkim, mülki amir ve kolluk amiridir.

 

Kanunun düzenlemesine göre kolluk amiri, koruma talep edene gecikmesinde sakınca bulunan hallerde barınma yeri sağlayabilecek ya da geçici koruma tedbir kararı verebilecektir. Bu alınan kararı da mülki amirin onayına sunacaktır.

 

Koruma tedbirlerine uymayan şiddet uygulayan kişi, 6 aydan fazla olmamak üzere zorlama hapsine mahkûm edilecektir.