Kamu Görevlisine Hakaret  Zarar

YARGITAY
4. Ceza Dairesi 2008/23323 E.N , 2011/4147 K.N.

İlgili Kavramlar

HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI
KAMU GÖREVLİSİNE HAKARET
ZARAR

Özet
CMK'NIN 231/6-C MADDE VE FIKRASINDA BELİRTİLEN ZARAR KAVRAMINDAN; YALNIZCA BASİT BİR ARAŞTIRMA İLE BELİRLENECEK MADDİ ZARARLARIN ANLAŞILMASI GEREKİR. ANILAN ZARAR, ÖLÇÜLEBİLİR, BELİRLENEBİLİR (SOMUT) MADDİ ZARAR OLUP MANEVİ NİTELİKTEKİ ZARARI KAPSAMAMAKTADIR.

NİTELİĞİ İTİBARİYLE HAKARET SUÇUNDA GİDERİLMESİ GEREKEN MADDİ BİR ZARAR BULUNMADIĞI, HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASINA KARAR VERİLMESİNİ GEREKTİREN DİĞER KOŞULLARIN VARLIĞININ İRDELENİP TARTIŞILMASI GEREKTİĞİ GÖZETİLMELİDİR.


İçtihat Metni

Yerel mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:

Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.

Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.

Ancak;

1- TCK'nın 125/1. maddesinde düzenlenen hapis veya adli para cezası biçimindeki seçenekli yaptırımın, aynı maddenin 3-a fıkrasında yer alan görevliye hakaret suçunu da kapsaması karşısında, temel cezanın hapis olarak belirlenmesinde takdir hakkının hangi hukuksal gerekçelere dayanılarak kul-lanıldığının gösterilmemesi,

2- 5271 sayılı CYY'nin 5728 sayılı Yasa ile değişik 231. maddesinin 6/c fıkrasında belirtilen zarar kavramından, Dairemizce de benimsenen YCGK'nın 03.02.2009 gün ve 2008/250-2009/13 sayılı kararında belirtildiği üzere, yalnızca basit bir araştırma ile belirlenecek maddi zararların anlaşılması ge-rekmektedir. Anılan zarar, ölçülebilir, belirlenebilir (somut) maddi zarara ilişkin olup manevi nitelikte zararı kapsamamaktadır.

Bu nedenle, niteliği itibariyle hakaret suçunda giderilmesi gereken maddi bir zarar bulunmadığı gözetilerek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesini gerektiren diğer koşulların varlığının irdelenip tartışılması gerekirken, mağdurun zararının giderilmediği biçimindeki yasal olmayan gerekçe ile hüküm kurulması,

3- 5237 sayılı TCY'nin 62. maddesinde yazılı sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki etkileri gibi hususlar tartışılmadan, "lehine takdiri indirim sebebi görülmediğinden bahisle TCY'nin 62. maddesinin uygulanmasına yer olmadığına" denilmek suretiyle yasal ve yeterli olmayan bir gerekçe ile takdiri indirim nedeninin uygulanmasına yer olmadığına karar verilmesi,

Yasaya aykırı ve sanık Ferhat'ın temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden (HÜKMÜN BOZULMASINA), yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 29.03.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.