Uyuşturucunun Satma Amaclı Bulundurulması

T.C. YARGITAY

10.Ceza Dairesi
Esas: 2006/3894
Karar: 2007/573
Karar Tarihi: 29.01.2007


ÖZET: Sanığın bahçesinden dişi hint keneviri ektiği, kısabir süre önce topladığı ve satma gayreti içerisinde olduğu yönünde edinilenbilgi üzerine başlatılan soruşturma sırasında, sanığın evinde yapılan aramadakurumaya bırakılmış dişi hint keneviri bitkisi ele geçirilmiş ise de, ele geçenmadde miktarının bir yıllık kişisel kullanım ihtiyacının çok üzerinde olmasıkarşısında, sanığın bu maddeyi satmak amacıyla bulundurduğunun kabul edilmesigerektiğinden, satmak amacıyla uyuşturucu madde bulundurmak suçundancezalandırılması yerine, yazılı şekilde hüküm kurulması yasaya aykırıdır.



(5237 S. K. m. 191)

Satmak amacıyla uyuşturucu madde bulundurmak suçundansanık H. F. G. hakkında Bafra Ağır Ceza Mahkemesince yapılan yargılama sonunda21.10.2005 tarihinde 2005/185 Esas, 2005/140 karar sayı ile kullanmak amacıylauyuşturucu madde bulundurmak suçundan mahkumiyet kararı verildiği, hükmün sanıktarafından süresi içinde temyiz edildiği, Yargıtay C.Başsavcılığınca onamaisteğiyle dava dosyasının tebliğname ekinde 21.03.2006 tarihinde Dairemizegönderildiği anlaşıldı. Dosya incelendi. GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ; 

Dosya kapsamına göre; görevlilerce yapılan istihbari çalışmalarda,sanığın bahçesinden dişi hint keneviri ektiği, kısa bir süre önce topladığı vesatma gayreti içerisinde olduğu yönünde edinilen bilgi üzerine başlatılansoruşturma sırasında, sanığın evinde yapılan aramada kurumaya bırakılmış 2.164gr. (1.500 gr toz esrar elde edilebilir) dişi hint keneviri bitkisi elegeçirilmiş ise de, ele geçen madde miktarının bir yıllık kişisel kullanımihtiyacının çok üzerinde olması karşısında, sanığın bu maddeyi satmak amacıylabulundurduğunun kabul edilmesi gerektiğinden, satmak amacıyla uyuşturucu maddebulundurmak suçundan cezalandırılması yerine, yazılı şekilde hüküm kurulması,Yasaya aykırı, sanığın temyiz itirazları bu nedenle yerine görülmüş olduğundan,hükmün isteme aykırı olarak BOZULMASINA, yeniden hükmü kurulurken CMUK. nın326/son maddesinin gözetilmesine, 29.01.2007 tarihinde oybirliği ile kararverildi. 







T.C. YARGITAY

Ceza Genel Kurulu
Esas: 2004/10-107
Karar: 2004/136
Karar Tarihi: 15.06.2004


ÖZET: Sanığın külliyetli miktarda kenevir bitkisi ektiği yolundaki ihbar nedeniyle yakalanması, uyuşturucu maddenin elde edildiği yer ve bulundurulan miktarın sanığın kişisel olarak tüketebileceği miktarın çok üzerinde olması karşısında, bulundurmanın kullanma amacına yönelik olmadığı belirlenmiştir. Sanığın saptanan bu eyleminin uyuşturucu madde bulundurmak suçunu oluşturduğunun kabulü gerekir.

(765 S. K. m. 403, 404, 405)

Satmak için esrar bulundurmak suçundan sanık Cumhur G......'in beraatına ilişkin İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesinden verilen 27.11.2000 gün ve 406-409 sayılı hüküm C.Savcısı tarafından temyiz edilmekle dosyayı inceleyen Yargıtay 10. Ceza Dairesince 20.05.2002 gün ve 188821-19114 sayı ile;

isabetsizliğinden bozulmuştur.

Yerel Mahkeme 01.10.2003 gün ve 349-435 sayı ile;

<Sanık soruşturmanın başından beri gerek emniyette, sulh ceza hakimliğinde ve mahkememizdeki ifadesinde esrar satışı yapmadığını, içici olduğunu ve içmek amacıyla yakalanan hint kenevirini ektiğini söylemiş olup, soruşturmanın tüm aşamalarında ifadelerinde hiçbir sapma yapmamıştır.

Yüksek Yargıtay 10. Ceza Dairesi bozma ilamını iki gerekçeye dayandırmıştır. Bunlar;

a- Edinilen istihbari bilginin mahiyeti,

b- Ele geçen suç konusu maddenin miktarının kişisel kullanım miktarının üzerinde bulunması,

Her ne kadar Yüksek Yargıtay yukarıda (A) kısmında belirtilen elde edilen istihbari bilginin mahiyeti nedeni ile kararın bozulmasına karar vermiş ise de dosyada bulunan istihbari bilginin düzenlendiği 09.08.2000 tarihli olay tespit, yakalama ve zapt etme tutanağının tetkikinden de anlaşılacağı üzere sanığın esrar içtiği ve külliyetli miktarda kenevir bitkisi ektiği bilgileri alınmış ve bu istihbari bilgi ışığında sanık takibe alınmıştır. Tutanak mümzileri komiser Numan D., polis memuru Hüseyin T. mahkememizde tanık sıfatı ile dinlenmiş olup, bu tanıklar da sanığın esrar içtiği ve kenevir bitkisi ektiği yolunda duyumlar aldıklarını söyleyerek düzenlenen tespit tutanağının doğru olduğunu belirtmişlerdir. Bu itibarla sanık hakkında alınan istihbari bilgilerde sanığın esrar sattığı veya satmak için kenevir bitkisi ektiği yolunda hiçbir bilgi yoktur.

Yüksek Yargıtay’ın yukarıda (B) bölümünde belirttiği ve suç konusu maddenin miktarı itibariyle kişisel kullanım miktarının üzerinde bulunması gerekçesine gelince; yukarıda da izah edildiği üzere sanık yakalandığında içmek maksadı ile hint keneviri ektiğini güvenlik güçlerine söylemiş ve güvenlik güçleri de sanığın gösterdiği yerde kenevir bitkisini elde etmiştir. Ekspertiz raporuna göre bu kenevir bitkisinden 26 kilo 670 gram net esrar elde edilebileceği anlaşılmaktadır.

Sanığın esrar sattığı veya satmak için bu kenevir bitkisini ektiğine dair savunmasının aksine hiçbir kanıt yoktur. Sırf miktara bakılarak bu esrar maddesinin satılmak için bulundurduğu sonucuna varılması, miktar dışında sanığın sattığına veya satmak için kenevir ektiğine dair başkaca bu iddiayı doğrulayan kanıtlar elde edilemediğinden miktara bakılarak bunu içmek için değil, satmak için bulundurduğu sonucuna varılmasının doğru olmadığı kanaatine varılmıştır. Sanık esrar içicisi olduğuna göre uzun bir süre ihtiyacını karşılayacak kadar ekmiş olabileceğini düşünmek gerekir.> gerekçesiyle önceki hükümde direnmiştir.

Bu hükmün de C.Savcısı tarafından süresi içinde temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay C. Başsavcılığının istekli 7.5.2004 gün ve 60140 sayılı tebliğnamesi ile Birinci Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü.

CEZA GENEL KURULU KARARI

İnceleme Konusu olayda;

Kolluk tarafından düzenlenen yakalama, yer gösterme, arama ve zapt etme tutanaklarında;

Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerince yapılan istihbari çalışma sonucunda B........'da lastik tamirciliği yapan Cumhur isimli kişinin esrar içtiği ve külliyetli miktarda kenevir bitkisi ektiği bilgisinin edinilmesi üzerine takibe alınan bu kişinin 9.8.2000 günü yakalandığı, üzerinde yapılan aramada suç unsuruna rastlanmadığı, konu kendisine açıklandığında doğrulayarak esrar içicisi olduğunu, halen Gaziemir Otoban yolu altında dere yatağına kenevir ektiğini, yeri göstereceğini açıklaması üzerine tarif ettiği yere gidildiği, dere yatağında bir kısmı kesilerek kurumuş halde, bir kısmı da yeni kesilerek kurutulmaya bırakılmış toplam daralı ağırlığı 90 kg kadar gelen kenevir bitkisi uç kısımlarının elde edilerek zaptedildiği, bu kişiyle yapılan görüşmede, esrar içicisi olduğunu, pahalı olduğu için almaya gücünün yetmediğini, bundan dolayı ekmek zorunda kaldığını, kimseye vermediğini söylediği, evinde yapılan aramada suç unsuruna rastlanmadığı belirtilmiştir.

İzmir Polis Kriminal Laboratuarınca düzenlenen 9.8.2000 gün ve 619 sayılı raporda; incelenmek üzere gönderilen toplam net 88 kilogram 900 gram ağırlığındaki maddenin esrar ihtiva eden ve esrar elde etmede kullanılabilen taze durumdaki hint keneviri bitkisinin gövde ve uç kısımları olduğu, kurutulduktan sonra eleme usulü ile yapılan miktarsal çalışmalar sonucu, bu miktardan %30 oranında olmak üzere net 26 kilogram 670 gram esrar elde edilebileceği belirtilmiştir.

Sanık tüm aşamalarda benzer biçimde; esrar içtiğini, pahalı olduğundan almaya gücünün yetmediğini, bu nedenle içmek amacıyla kenevir bitkisi ektiğini, ekim yaptığı yeri polislere gösterdiğini, esasen dışarıdan görünmediği için esrar ektiği yeri çitlerle kapatmaya gerek duymadığını, zaman zaman buraya gidip kendisi için kesip kurutarak esrar içtiğini, kimseye satmadığını, dere yatağı sulak olduğu için kenevirlerin çok büyüdüğünü, bundan dolayı fazla miktarda yakalattığını savunmuştur.

Kolluk görevlisi tanıklar Numan D. ile Hüseyin T. ise tutanak içeriğindeki bilgileri tekrarlayarak doğrulamışlardır.

TCY'nın 403. maddesinin 5. fıkrası, uyuşturucu maddeyi <yanında veya başka bir yerde> bulunduranların cezalandırılmalarını öngörmektedir. Öte yandan, 404. maddenin 2. fıkrası kullanma maksadıyla uyuşturucu madde bulundurma eylemini ayrıca suç olarak düzenlemiş ve çok daha az bir yaptırımla karşılamıştır.

Görüleceği üzere, uyuşturucu madde bulundurma eyleminin nitelendirilmesinde belirgin rol oynayan husus, bulundurmanın gayesidir. Kullanma amacıyla uyuşturucu madde bulun-durma eylemi 404. maddenin 2. fıkrasında yazılı suçu oluşturacaktır. 403. maddenin 5. fıkrasında yazılı bulundurma eylemi ise, kullanma maksadının dışında kalan bulundurma fiillerine münhasırdır.

Uyuşturucu madde bulundurmanın kullanma maksadına matuf olduğunun belirlenmesinde dikkate alınması gereken ve öğreti ile uygulamada da kabul görmüş olan bazı kriterler bulunmaktadır.

Bunlardan ilki; failin bulundurduğu uyuşturucu maddeyi başkasına satma, devir veya tedarik etmek hususunda herhangi bir davranış içine girdiğinin tespit edilememesidir.

İkinci kriter, bulundurulan yer ve bulunduruluş biçimidir; kişisel kullanım için uyuşturucu madde bulunduran kimse, bunu her zaman kolaylıkla erişebileceği bir yerde, örneğin genellikle evinde veya işyerinde bulundurur, yine uyuşturucunun çok sayıda küçük paketçikler halinde olması, kullanım dışında bir amaçla bulundurulduğu hususunda önemli bir belirtidir.

Üçüncü kriter de, bulundurulan miktardır. Özellikle uyuşturucu maddelerden esrarın elde edilmesinde kullanılan kenevir bitkisi ülkemizin kimi yörelerinde yılda birkaç kez ekilmesine karşın bazı bölgelerde yılda bir kez ekilmektedir. Öte yandan gerek esrarın temin edilmesinde, gerekse özelliğini yitirmeden çok uzun süre muhafaza edilmesinde çeşitli güçlükler bulun-maktadır. Yine Adli Tıp Kurumunun mütalaalarında esrar kullananların her defasında 1-1,5 gram olmak üzere günde üç kez esrar tüketebildikleri bildirilmektedir. Esrar kullanma alışkanlığı olanların bunları gözönüne alarak, bir yıllık ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda esrar maddesini ihtiyaten yanlarında veya ulaşabilecekleri bir yerde bulundurabildikleri de bilinen bir husustur. Buna göre, esrar kullanan faillerin, yukarıda nedenleri açıklanan ve olağan sayılan bu süre içinde kişisel olarak kullanıp tüketebilecekleri miktarın üzerinde esrar maddesi bulundurmaları halinde, bulundurmanın kişisel kullanım amacına yönelik olmadığı kabul edilmelidir.

Somut olayda, zaman zaman esrar kullandığı ve geçmişte evinde saksı içinde kenevir bitkisi ekerek kişisel kullanımı için esrar elde ettiği bilinen sanığın, bu kez şehir dışında, otoban köprüsünün altındaki dere yatağında kenevir bitkisi yetiştirdiği ve bir kısmını keserek kurutmaya bıraktığı, yakalanan bitki gövde ve uç kısımlarından toplam net 26 kilogram 670 gram esrar maddesi elde edilebileceği anlaşılmaktadır. Sanığın külliyetli miktarda kenevir bitkisi ektiği yolundaki ihbar nedeniyle yakalanması, uyuşturucu maddenin elde edildiği yer ve bulundurulan miktarın sanığın kişisel olarak tüketebileceği miktarın çok üzerinde olması karşısında, bulundurmanın kullanma amacına yönelik olmadığı belirlenmiş olup, sanığın saptanan bu eylemi TCY'nın 403. maddesinin 5. fıkrasında düzenlenen uyuşturucu madde bulundurmak suçunu oluşturmaktadır. Bu itibarla, sanığın uyuşturucu madde bulundurmak eyleminin kullanma amacına yönelik olduğuna ilişen Yerel Mahkeme direnme hükmünün bozulmasına karar verilmelidir.

Sonuç: Açıklanan nedenlerle, Yerel Mahkeme direnme hükmünün BOZULMASINA, dosyanın yerine gönderilmek üzere Yargıtay C.Başsavcılığına tevdiine, 15.06.2004 günü tebliğnamedeki düşünceye uygun olarak oybirliği ile karar verildi. (¤¤)






YEREL MAHKEME KARARI İLE BU KARARIN YARGITAYCA BOZULMASI KARARI.


.C. B A F R A AĞIR CEZA MAHKEMESİ
Esas No:2005/185
Karar No:2005/140
Savcılık No:2005/845

KARAR

Karar :Sanığın on ay hapis cezası ile cezalandırılmasına dair karar.
Yukarıda açık kimliği ve suçu yazılı sanık hakkında mahkememizde yapılan açık yargılama ve dosyanın incelenmesi sonunda
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Bafra C.Başsavcılığının 22.09.2005 tarih ve 2005/845 esas sayılı iddianamesiyle yukarıda açık kimliği ve suçu yazılı sanık hakkında 5237 sayılı TCK.nın 188/3,53,58,54,63maddesi gereğince cezalandırılması talebiyle mahkememize kamu davası açılmıştır. 
Bafra emniyetine yapılan bir ihbar sonucunda sanığın evinde yapılan aramada 318 gr.toz,2714 gr.kubar halde olmak üzere toplam 3.032 gr.uyuşturucu madde ele geçirildiği,sanığın ele geçirilen esrar maddesinin kendisine ait olduğunu kabul ettiği,bir yıldır esrar içtiğini,sanığın ele geçirilen uyuşturucu maddeyi satmak amacıyla bulundurduğundan bahisle cezalandırılması talebiyle mahkememize kamu davası açıldığı anlaşılmış ise de;
Sanık H. F. G. tüm aşamalarda alınan savunmalarında hakkındaki uyuşturucu ticareti yapmak suçunu kabul etmediğini,bir yıldan beri esrar kullandığını,daha önceden alkol aldığını,alkol pahalı olduğu için esrar içmeye başladığını,ele geçirilen esrar maddesini ilçe merkezinde bulunan evinin bahçesinde yetiştirdiğini,esrar içmekle ilgili tedavi edilmek istediğini belirttiği anlaşılmıştır.
Ele geçirilen uyuşturucu madde ile ilgili olarak Samsun Polis Krıminal laboratuarınca düzenlenen 27.09.2005 tarihli raporda ele geçirilen maddenin esrar olduğu,1.500 gr.net esrar elde edilebileceğinin belirtildiği anlaşılmıştır.
Adli tıp uygulamalarına ve kabule göre 2.gr.kadar olan esrar maddesinin,esrar içicisinin bir yıllık ihtiyacını karşılayabilecek miktarda olduğu,bu nedenle bu miktara kadar ele geçirilen esrar ile ilgili olarak içmek için bulundurduğunun kabul edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
Adli Tıp Kurumunun bir yıllık esrar ihtiyacı ile ilgili kriterleri,sanığın esrarı satmak için değil içmek için bulundurduğu hususundaki savunmaları,ekspertiz raporu,olay tutanakları ve tüm dosya kapsamı ile sanığın ele geçirilen uyuşturucu maddeyi iddia edildiği şekilde satmak için bulundurduğuna dair delil elde edilemediği sanığın ele geçirilen uyuşturucuyu içmek için bulundurduğu ve bu konuda tedavi olmayı kabul ettiği anlaşıldığından müsnet suçtan sanığın eylemine uyan 5237 sayılı TCK.nın 191 maddesi gereğince cezalandırılmasına,sanık hakkında aynı maddenin 2-4-5 maddeleri gereğince tedavi ve denetimli serbestlik tedbirinin uygulamasına ve esrar maddesinin aynı kanunun 54.maddesi gereğince müsaderesine dair aşağıdaki hüküm tesis edilmiştir.
H Ü K Ü M :
Gerekçesi ekli kararda açıklandığı üzere;
1.Sanık H. F. G.’in uyuşturucu madde içmek suçu subuta erdiğinden eylemine uyan 5237 sayılı TCK.nun 191/1 maddesi gereğince suçun işleniş biçimi ve suçun konusunun önem ve değeri gözetilerek takdiren asgari hadden ceza tayini ile Bir yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına,
2.Sanığın suçunu ikrarı hakkında takdiri indirim sebebi kabul edilerek 5237 sayılı TCK.nun 62/1 maddesi gereğince cezasından takdiren 1/6 oranında indirim yapılarak 10 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına,
3.Sanığa hükmolunan cezada yasal ve takdiri başkaca artırım veya indirim yapılmasına takdiren yer olmadığına,
4.Sanığın tutuklulukta ve nezarette geçen süresinin 5237 sayılı TCK.nun 63 maddesi gereğince cezasından mahsubuna,
5.5237 Sayılı TCK.nun 191/2 maddesi gereğince sanık hakkında tedavi ve denetimli serbestlik tedbirin uygulanmasına,
6.5237 Sayılı TCK.nun 191/4 maddesi gereğince tedavi süresince devam eden denetimli serbestlik tedbirine,tedavinin sona erdiği tarihten itibaren 1 yıl süre ile devam olunmasına,
7.Ancak tedavi ve denetimli serbestlik tedbirinin gereklerine uygun davranmaması halinde sanık hakkında hükmolunan cezanın 5237 sayılı TCK.nun 191/5 maddesi gereğince infaz edilmesine,
8.Bafra Adli emanetinin 2005/346 s ırasında kayıtlı 318 gr.toz esrar maddesi ile 2714 gr.kubar halinde esrar maddesinin 5237 sayılı TCK.nın 54.maddesi gereğince MÜSADERESİNE.
9.Sanığın başka suçtan hükümlü veya tutuklu değilse Bihakkın tahliyesine, tahliyesi hususunda C.Başsavcılığına müzekkere yazılmasına,
10.Yargılama nedeniyle yapılan ve aşağıda dökümü yazılı (19.00 ) YTL.mahkeme giderinin sanıktan tahsili ile hazineye gelir kaydedilmesine,
11.Mahkememizce verilen karara karşı tarafların tebliğ tarihinden itibaren (7 gün) mahkememize verilecek veya gönderecek dilekçe veya tutanağa geçirilmek üzere zabıt katibine beyanda bulunmak sureti ile Yargıtay’ca incelenmek üzere temyiz yoluna başvuru hakkının bulunduğunun ihtarına,
Dair, yasa yolları açık olmak üzere,sanık ve vekilinin yüzüne karşı, C.Savcısının huzuru ile,talebe uygun,oybirliğiyle verilen karar açıkca okunup usulen anlatıldı. 21.10.2005

Başkan Üye Üye Katip

Yargılama Gideri:
Toplam sarf giderleri 19.000.000 TL. (19.00 YTL.)YTL.





Konu ile ilgili Yargıtay Kararı

YARGITAY BOZMA İLAMI

Satmak amacıyla uyuşturucu madde bulundurmak usçundan sanık H. F. G. hakkında Bafra Ağır Ceza Mahkemesince yapılan yargılama sonunda 21.10.2005 tarihinde 2005/185 Esas, 2005/140 karar sayı ile kullanmak amacıyla uyuşturucu madde bulundurmak suçundan mahkumiyet kararı verildiği, hükmün sanık tarafından süresi içinde temyiz edildiği, Yargıtay C.Başsavcılığınca onama isteğiyle dava dosyasının tebliğname ekinde 21.03.2006 tarihinde Dairemize gönderildiği anlaşıldı. Dosya incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ;
Dosya kapsamına göre; görevlilerce yapılan istihbari çalışmalarda, sanığın bahçesinden dişi hint keneviri ektiği, kısa bir süre önce topladığı ve satma gayreti içerisinde olduğu yönünde edinilen bilgi üzerine başlatılan soruşturma sırasında, sanığın evinde yapılan aramada kurumaya bırakılmış 2.164 gr. (1.500 gr toz esrar elde edilebilir) dişi hint keneviri bitkisi ele geçirilmiş ise de, ele geçen madde miktarının bir yıllık kişisel kullanım ihtiyacının çok üzerinde olması karşısında, sanığın bu maddeyi satmak amacıyla bulundurduğunun kabul edilmesi gerektiğinden, satmak amacıyla uyuşturucu madde bulundurmak suçundan cezalandırılması yerine, yazılı şekilde hüküm kurulması,
Yasaya aykırı, sanığın temyiz itirazları bu nedenle yerine görülmüş olduğundan, hükmün isteme aykırı olarak BOZULMASINA, yeniden hükmü kurulurken CMUK.nın 326/son maddesinin gözetilmesine, 29.01.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.